Caravelle kunnostus etenee

Sunnuntai 23.10.2022 - Ismo Matinlauri


In English

Lokakuussa Caravellen kunnostus alkoi tosissaan kun noin 15 aktiivisen ja innostuneen Turusta ja lähialueelta kotoisin oleva porukka alkoi kokoontua tiistai- ja torstai-iltapäivisin. Paikalla on yleensä 6...10 aktiivista kerrallaan joten työt etenevät kiitettävällä nopeudella ja tarkkuudella.Lisäksi sunnuntaisin vielä ollaan oltu muutaman kerran koolla pienmmällä porukalla viimeistelemässä viikon töitä.

Syksyn tavoitteena on – siis ennen pakkaskauden alkua – saada runko oikaistua kuljetusasennosta eli 45 asteen kulmasta jolloin päästään avaamaan etuovi ja kurkistamaan sisälle.

Cblogi_2022-10-23-1.jpg

Cblogi_2022-10-23-2.jpg

Ennen oikaisua käytämme nykyisen asennon hyväksi ja kunnostamme pohjan keskiosan jossa on vanhoja maalattuja alueita. Ne on nyt pesty, hiottu ja vielä tarkoitus on maalata ne ensin pohjamaalilla ja sitten testataan niihin kahta eri pintamaalia, harmaata ja alumiini joilla tarkoitus simuloita koneen alumiinipintoja. Näistä paremmin sopivalla maalilla sitten maalataan siivistä ne osat joit ei ole tarkoituksenmukaista kiillottaa.

Cblogi_2022-10-23-3.jpg

Cblogi_2022-10-23-4.jpg

Samoin rungon päällä oleva selkäevän lasikuitualueen raaputus ja hionta sekä maalaus onnistuu nykyisessä asennossa parhaiten. Tässä kohdin testataan valkoista pintamaalia jolla rungon yläosa sitten lopullisesti maalataan Finnairin alkuperäisen värityskaavion mukaisesti.

Teknoksen kaksikomponenttimaalit ja värisävyt joita on tarkoitus käyttää koneen maaluksessa ovat seuraavat:

  • TEKNODUR PRIMER 5 harmaa - pohjamaali
  • TEKNODUR 0050 RAL 9006 alumiini – testimaali siipiin
  • TEKNODUR 0190 RAL 7040 grey – testimaali siipiin
  • TEKNODUR 1090 DUP-508 white – rungon valkoiset osat
  • TEKNODUR 1090 DUP-3430 blue – Siniset alueet ja logot värityskaaviosta

Maalaukset vaativat +5...+10 C lämpötilan joten ollaan siinä rajoilla että keritään ennen kuin halli kylmenee liikaa. Samaten seuraavana on vuorossa rungon ja ainakin siipien johtoreunojen kiilloitus mutta siitä enemmän sitten seuraavalla kerralla.

Kuvat: Ismo Matinlauri

Avainsanat: ilmailuhistoria, entisöinti, Caravelle, SE-DAF, Sven Viking


Kommentit

26.10.2022 11.30  Erkki Lehtonen

Kiitos paljon kirjoituksesta.

Allekirjoittanut on hieman harrastanut ilmailun historiaa ja huomannut, että aika nopeasti katoaa tietoa esim valokuviin liittyen. Olisi hyvä aina laittaa tiedot milloin ja missä kuva on otettu ja keitä kuvissa on. Kirjoituksesta ilmenee, mitä tehdään, mutta henkilöt jäävät tuntemattomiksi.

1.11.2022 19.51  Ismo Matinlauri

Kiitos Erkille juurikin oikeasta kommentista. Me keräämme kuvia erikseen vielä tarkempaa dokumentointia varten koko projektin ajan. Myös kuvien henkilöt on identifioitu eli meillä on erilliset kuvat kaikista osallistujista. Tähän blogiin tulee enemäänkin tehtyä tiivistettyä ajankohtaista tarinaa lyhyesti missä mennään ja mitä tehdään lukijoiden iloksi.

28.1.2023 23.00  Reino Myllymäki

Emme harrasta enää väri- tai diavalokuvausta, vaan kuvaamme digitaalisesti. Kuviin tallentuu sekä alkuperäinen ottoajankohta, että myöhemmät muokkausajankohdat.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini