Usein kysytyt kysymykset

Olemme keränneet tähän osioon kysymyksiä, joihin vastaamme sekä väärinymmärryksiä, jotka haluamme oikaista.

Askarruttaako jokin asia projektissa. Jos vastaus on myönteinen, kysy rohkeasti!

Mitkä ovat olleet projektin hankalimmat vaiheet?

Caravellen purkuvaiheessa irrotettiin siiven tyvilevyjä, lukuisia luukkuja, moottorikehdot, tyvilaipat, jne. Tässä työssä kävi nopeasti ilmi, että läheskään kaikkia ruuveja ei tulla saamaan helposti irti, vaan moni ruuvi tuli irrotetuksi poraamalla. Etenkin koneen rungon alapuolella ruuvit aukesivat huonosti, jolloin suuri osa jouduttiin poraamaan auki. Tämä hidasti purkutyötä ja aiheutti myös kokoamisvaiheessa lisätyötä, kun porausjälkiä korjailtiin.


Pansiossa ensimmäinen työvaihe Caravellen pintojen puhdistuksessa oli vuosikymmenten aikana kertyneiden sadeveden ja ilmansaasteiden jättämien mustien tervaraitojen ja -laikkujen poisto. Tästä ei kenelläkään ollut kokemusta ja oikeiden työmenetelmien löytäminen vei aikansa.

Haastavin hiontakohde oli ikkunoiden alapuolisen osan vanhan maalin poisto Finnairin maalauskaavion mukaista ko. alueen kiillotusta varten. Rungon molemmin puolin hiottiin pois tämä noin 18 cm levyinen vyöhyke SAS:n maalauksen mukaista valkoista maalia ikkunoiden alareunan alapuolelle asti. Maali oli tiukassa ja hiontajäljen tuli olla sellaista, että puhdas alumiinipinta voitaisiin kiillottaa.

Yksittäisistä tehtävistä kuljetukset ja nostot ovat olleet eniten suunnittelua vaatineet vaiheet. Kuljetusta suunniteltiin yhteistyössä Ahola Specialin kanssa, ja onneksi tähän vaiheeseen panostettiin jo hyvissä ajoin ja lastaus Arlandassa saatiin toteutettua ongelmitta varsin tiukassa aikataulussa.

Myös telineiden suunnittelu sekä purku- että kokoamisvaiheessa oli haastavaa, sillä koneen pyrstössä työskennellään yli 10 metrin korkeudessa. Lisäksi telineitä oli päästävä purkamaan matalammaksi sivuvakaajan ja -peräsimen irrottamisen jälkeen ja vastaavasti korottamaan korkeusvakaajan asentamisen jälkeen.

Muulla tavalla haasteellista on ollut projektin rahoituksen järjestäminen – mutta tämä haaste kaiketi koskee ilmailuhistoriaprojekteja ylipäätään...

Montako Caravellea Ruotsissa on?

Kaikkiaan tällä hetkellä neljä. SE-DAF:n lisäksi Arlandassa on Le Caravelle Clubin SE-DAI (210) ja nokaton SE-DAA (4), jonka nokkaosa on Suomessa yksityisomistuksessa. Näiden lisäksi Linköpingissä on tiedustelu-Caravelle, joka on entinen SE-DAG (172). SE-DAF:n runkonumero on 112.

SE-DAI toimi Kaappari-elokuvan lavasteena vuosina 2012-2013 Finnairin väreihin ja OH-LSB:ksi teipattuna. Kone kantoi teippauksia pitkään kuvausten päättymisen jälkeenkin.

Rajoittaako kokoelmapolitiikka SE-DAF:n pääsyä museoon?

Suomen ilmailumuseoilla ei ole yhteistä kokoelmapolitiikkaa. Myöskään Ilmailumuseoyhdistyksellä ei ole kokoelmapolitiikkaa. Sen sijaan yksittäisillä ilmailumuseoilla on ja saamamme tiedon mukaan SE-DAF ei täyttäisi Suomen Ilmailumuseon nykyisen kokoelmapolitiikan ehtoja.

Kokoelmapolitiikka on museon toimintaa ohjaava pitkäaikainen linjaus, jota päivitetään aika ajoin. Sen sisältö ei perustu lakiin tai ole muutenkaan "kiveen hakattu", vaan sitä voidaan muuttaa museo johdon tahdon mukaisesti.

Suomessa yleisesti ottaen on oltu tarkkoja siitä, että lentokone on sitä mitä esittääkin. Ulkomaisissa ilmailumuseoissa ei olla näin tarkkoja, vaan varsinkin toisen maailmansodan hävittäjälentokoneet ovat saaneet usein alkuperäisestä poikkeavan ilmiasun joltakin ansioituneemmalta koneyksilöltä. Tästä löytyy tosin kotimainenkin esimerkki, sillä Suomen Ilmailumuseon katossa roikkuva purjekone LET L-13N-10 Blanik -kone kantaa tunnuksia OH-VLK, vaikka ei ole koskaan ollut Suomen ilma-alusrekisterissä. Kone tuotiin Virosta vuonna 1992.

Itse aina ihmetellyt miksi ei ole säästetty yhtään suihkumatkustajakonetta ja joku vuosi tätä kysyinkin Helsingin ilmailumuseosta ja vastaus oli tila ja raha.

Jos ajatellaan nimenomaan Caravelle III -koneita, ne olivat varsin uusia vuonna 1964, kun ne myytiin Sud Aviationille osamaksuna tilalle tulevista Super Caravelle -koneista. Ja uudehkoina ne olivat Aerolle rahanarvoisia. Kun Suomessa lennetään suhteellisen uusilla liikennelentokoneilla, koneilla on vielä arvoa ulkomailla kotimaisen käytön päätyttyä. Niinpä kalusto siirtyy ulkomaisille lentoyhtiöille lopulta Aasiaan, Afrikkaan tai Etelä-Amerikkaan, mistä koneita on hankala noutaa suomalaisiin ilmailumuseoihin. Kysymys on siten ensisijassa taloudellinen. Mutta kuten itsekin toteat, eipä näin suurikokoisille lentokoneille tahdo olla tilaa museoissa sisälläkään.

Hyvää tahtoa on ollut A319-koneen saamisesta ilmailumuseoon, mutta vanhimmista koneista jouduttiin koronavirustilanteen takia luopumaan etuajassa ja koneilla oli niin paljon arvoa Finnairille, että tässä taloudellisessa tilanteessa se arvo kannatti realisoida.

Tuliko purkamisessa ja/tai kokoamisessa eteen yllättäviä vaikeuksia?

Suurin yllätys projektissa tähän mennessä on ollut se, ettei suuria yllätyksiä ole tullut.

Purkutyöt sujuivat hyvin ja suunniteltua aikataulua nopeammin. Suurin osa työstä saatiin tehtyä ensimmäisellä purkukäynnillä. Rungon irtoaminen siivestä saatiin myös jo tällöin varmistettua eikä siltä osin ollut yllätyksiä luvassa toiselle Arlandan purkureissulle. Varsinainen rungon nosto siiven päältä sekä siipiliitoksen purku ja siipien irrotus toisistaan sujuivat hyvien ennakkovalmistelujen ansiosta helposti ja nopeasti.

Arlandasta saatujen Caravellen osien ja tarvikkeiden inventointi, dokumentointi ja pakkaus sekä SE-DAFista irrotettujen osien pakkaus kuljetukseen oli hieman työlästä ja aikaa vievää. Onneksi se päästiin tekemään hyvissä sääolosuhteissa.

Pansiossa tehtiin suuri työmäärä ja leuto talvi mahdollisti työskentelyn läpi talven. Entinen telakan kokoonpanohalli oli hyvä ja tilava työtila, siellä voitiin talven aikana hioa koneen osia ja nostureilla rungon ja muiden isojen osien käsittely oli sujuvaa. Maalaamisen työmenetelmien kokeilua, kiinnitystarvikkeiden ultraäänipesua ym. pieniä töitä tehtiin hallin puolilämpimissä aputiloissa. Kiillottamisen ja maalaamisen kannalta lämmittämätön halli kuitenkin hieman rajoitti talvikauden tekemisiä. Kylmä kevät viivästytti maalaustöitä pari viikkoa alkuperäisestä aikataulusta ja säiden lämmettyä Pansiossa iski maalaustöissä viime hetken kiire ennen hallin luovutusta kesäkuun alussa.

Tekniikkatiimin mielestä kokoamisvaihe meni hyvällä asennusporukalla kaikin puolin onnistuneesti ja tavoiteaikataulussa. Kokoamisessa ei ilmennyt erityisiä hankaluuksia, mutta kylmä ja tuulinen sää antoi työlle omat haasteensa.

Tämä on meille hyvä juttu, sääli naapureille

Samaa mieltä alkuosasta. Loppuosasta todettakoon, että Ruotsiin jää tämänkin jälkeen vielä kaksi kokonaista Caravellea: Ruotsin ilmavoimamuseon tiedustelu-Caravelle (entinen SAS:n SE-DAG) ja Le Caravelle Clubin SE-DAI.

Miksi mennä merta kauemmaksi, jotta saisi vanhan käytöstä poistetun Finnairin lentokoneen museoitavaksi Suomeen?

Olemme tietoisia siitä, että Finnair romuttaa kaksi vanhinta Airbus A319 -konettaan. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa koneet päätettiin poistaa etuajassa ja purkaa varaosiksi. Koneilla oli saamamme tietojen mukaan arvoa "useita miljoonia euroja", millä on merkitystä Finnairille nykyisessä taloustilanteessa.

Kysymys sisältää sen ajatusvirheen, että SE-DAF:n pelastamisen vaihtoehto olisi jonkun Suomi-taustaisen koneen pelastaminen. Ei, sillä SE-DAF:n pelastamisen vaihtoehto on SE-DAF:n romutus. Lisäksi kyseessä oli käytännössä viimeinen tilaisuus saada Finnairin käyttämää tyyppiä oleva 1960-luvun matkustajakone Suomeen.

Olemme sitä mieltä, että jos jatkossa halutaan pelastaa Finnairin käyttämä koneyksilö Suomeen museoitavaksi tai muuten, kannattaa se hankkia Suomesta eikä jälkikäteen ulkomailta.

Paljonko SE-DAF maksoi?

SE-DAF siirtyy Ruotsin valtion merimuseolta ja kuljetushistorialliselta museolta (SMTM) Ilmailumuseoyhdistykselle (IMY) ilman veloitusta.

Paljonko Caravelle-projektiin on tähän mennessä kulunut työtunteja?

Tähän mennessä (marraskuun alku 2023) vapaaehtoisten työtunteja on kirjattu yhteensä yli 5 600. Tämä pitää sisällään valmistelut ja purkutyön Arlandassa, Pansiossa ja Turun lentoasemalla tehdyt työtunnit sekä Vantaalla tehdyt Caravelle-työt. Suunnitteluun, tiedonhankintaan, kokouksiin, projektin dokumentointiin, tiedottamiseen, ym. käytettyjä vapaaehtoistunteja ei ole tässä summassa mukana.

Toimenpiteet Missä Ajankohta Työtunnit
Koneen purku
Arlandassa Kesä-elokuu 2022 1328 tuntia
Kunnostus Pansiossa Elo-joulukuu 2022 739 tuntia
Kunnostus ja kokoaminen Pansio ja lentoasema Tammi-kesäkuu 2023 2878 tuntia
Kunnostus Lentoasemalla Elo-lokakuu 2023 704 tuntia
YHTEENSÄ 5649 tuntia

Eikö löytynyt aitoa Suomi-konetta pelastettavaksi?

Ilmailumuseoyhdistys ei aktiivisesti etsi pelastettavia koneita, mutta kykenee tarttumaan tilaisuuksiin silloin, kun niitä ilmaantuu.Tavallaan kysymyksessä on ajatusvirhe: SE-DAF:n pelastamisen vaihtoehto ei ole jonkin toisen koneen pelastaminen, vaan SE-DAF:n romuttaminen.

Suomi-taustaista Caravelle-konetta on viimeksi yritetty pelastaa Suomeen loppuvuodesta 2005. Siinä ei onnistuttu, vaan kone meni romutukseen. Suomi-taustaisia Caravelle-koneita on jäljellä kolme: yksi Montelimarin ilmailumuseossa Ranskassa, yksi meksikolaisessa vesipuistossa ja yksi libyalaisen lentokentän laidalla, missä kone on hapertunut vuodesta 1975. Aviator-lehden numeron 2-2013 sivuilla 58-67 on Perttu Karivalon tekemä seikkaperäinen selvitys Caravelle-koneiden kohtaloista: https://www.lehtiluukku.fi/lue/aviator/2-2013/2828...

Finnairin ja Spear Airin Douglas DC-8 -koneista on jäljellä OH-LFT, joka tiettävästi lentää edelleen Samaritans Pursen väreissä avustuslentoja mm. vuonna 2022 Ukrainaan.

Douglas DC-9-10 -sarjan koneista lentää tiettävästi edelleen DC-9-15MC OH-LYH lentää Etelä-Amerikassa. Myös East African Safari Expressillä on lentokäytössä kaksi DC-9-konetta, joista toinen saattaa olla se OH-LYD, jota yritettiin tuoda Suomeen vuonna 2015. Muutama koneista on varastoituna Keniaan (OH-LYC), Kolumbiaan (OH-LYK) ja Meksikoon (OH-LYG), mutta nekin saattavat olla jo romutettu. Muut on varmasti romutettu.

Douglas DC-9-50 -sarjan Suomi-taustaisista koneista ei lennä yksikään, mutta neljä saattaa olla varastoituna Venezuelassa (OH-LYN, OH-LYO, OH-LYT ja OH-LYO) ja kaksi Ukrainassa (OH-LYV ja OH-LYX) sekä yksi Beirutissa (OH-LYW). Näistä ainakin kaksi on varastoitu vaurioitumisen jälkeen. Muut on romutettu.

Myöhemmistä 1980-luvun McDonnell Douglas DC-9-80 -sarjan koneista (MD-8X) ei lennä enää yksikään. Koneet ovat varastoituna enimmäkseen Yhdysvalloissa, joskin OH-LMP on nähty viimeksi Norrköpingissä ja OH-LMA Billundissa. Muut on romutettu.

McDonnell Douglas DC-10 -koneista OH-LHB lentää palopommittajana Pohjois-Amerikassa, OH-LHE on varastoitu Miamiin ja loput on romutettu.

McDonnell Douglas DC-11 -koneista OH-LGC, OH-LGD ja OH-LGG lentävät rahtikoneina, muut on romutettu.

Tätä taustaa vasten SE-DAF:n saaminen Suomeen oli harvinainen onnenpotku, joka ei toistu. Vaihtoehtoiset koneet olisivat olleet paljon kauempana ja niiden Suomeen tuomisen kustannusarvio merkittävästi korkeampi.

Tämä selvitys perustuu Reino Myllymäen ja Benjamin Helanderin Ilmailumuseoyhdistykselle kirjoittamaan kirjaan Ohjaamot - Suomen liikennelentokoneet, joka on myynnissä tämän verkkosivuston verkkokaupassa.

Onko IMY:llä ajatuksena perustaa oma museo, kun se hankkii nyt omaa esineistöäkin?

Ei ole. Ilmailumuseoyhdistys voi kerätä omaa kokoelmaansa perustamatta museota. Ilmailumuseoyhdistystä ei sido minkään kotimaisen tai ulkomaisen ilmailumuseon kokoelmapolitiikka. IMY:llä ei ole kokoelmapolitiikkaa eikä -ohjelmaa, vaan se päättää tapaus kerrallaan, tarttuuko se tarjolla olevaan tilaisuuteen pelastaa jokin lentokone.

Mihin Caravelleä voidaan jatkossa käyttää?

Caravellen sisätiloista pyritään tekemään mahdollisimman monikäyttöiset. Ohjaamon varustus pyritään saamaan mahdollisimman kattavaksi, jotta konetta voitaisiin siltä osin hyödyntää kuvauksissa yms. Suunnitelmissa on rakentaa matkustamon etuosaan joitakin istuinrivejä, loppuosa matkustamosta on avointa näyttely-, myynti- ja kokoustilaa. Tavoitteena on, että koneen esittelyjen lisäksi tiloja voitaisiin käyttää kesäaikaan esim. esitelmätilaisuuksiin ja erilaisiin tapahtumiin.

Siis onko tästä "Kaappari"-elokuvassa esiintyneestä koneesta kyse???

Ei ole. Elokuvassa esiintyi La Caravelle Clubin SE-DAI Finnairin Super Caravelle OH-LSB:ksi maalattuna.

Onko Ruotsista kuultu kommentteja, kun Caravelle on saatu näytteille?

Ruotsista ja muualta maailmasta on saatu lähinnä onnitteluja hyvästä lopputuloksesta ja koneen kunnostuksessa tehdystä työstä. Saimme pelastettua palan suihkukoneaikakauden alkuvaiheiden historiaa ja tästä kaikki ovat tyytyväisiä.

Caravellen näytteille saaminen on uutisoitu Ruotsin lisäksi mm. myös laajalevikkisissä brittiläisissä Aeroplane Monthly ja FlyPast Aviation Monthly -lehdissä.