Projekti pähkinänkuoressa


Projektissa Ilmailumuseoyhdistyksen omistukseen saatu SAS:n käytössä ollut Caravelle SE-DAF siirrettiin Arlandan lentokentältä maa- ja merikuljetuksena Suomeen, kunnostettiin Finnairin OH-LEA ”Sinilinnun” ulkoasuun ja asetettiin näytteille Turun lentoasemalle matkustajaterminaalin läheisyyteen lentomatkustushistorian muistomerkiksi ja tutustumiskohteeksi.

Projektin ensimmäisessä vaiheessa kesällä 2022 kone purettiin Arlandassa siirtokuntoon. Siivet, vakaajat peräsimineen ja moottorisuojukset irrotettiin rungosta ja siipipuoliskot irrotettiin toisistaan. Purkutyö toteutettiin kolmessa ja vaiheessa ja siihen kului kokonaisuudessaan noin kolme viikkoa. Osat lastattiin neljälle erikoiskuljetuslavetille Suomeen kuljetettaviksi. Lisäksi Arlandasta tuotiin sieltä saatuja Caravelle-osia, työkaluja ja tarvikkeita rekalla ja merikontissa. Caravelle saapui Naantalin satamaan 19.8.2022.

Talveksi 2022–23 kone sijoitettiin Pansion satamaan entiseen telakkahalliin. Siellä siitä hiottiin vanhaa maalausta ja poistettiin vuosikymmenten ulkona varastoinnin jälkiä. Projektin toinen vaihe toteutui, kun keväällä 2023 Caravelle maalattiin, kiillotettiin ja tekstitettiin Finnairin OH-LEA ”Sinilinnuksi” vuoden 1963 Finnairin 40-vuotisjuhlien maalauskaavioon. Kone ei ole lentokuntoinen.

Projektin kolmannessa vaiheessa kesällä 2023 Caravelle koottiin Turun lentoasemalla. Viimeistelytöissä asennettiin paikoilleen kuljetusta ja kunnostusta varten irrotettuja osia sekä toteutettiin loput maalaus- ja kiillotustyöt. Nyt käynnissä ovat koneen sisätilojen kunnostustyöt.

Caravelle on ollut yleisön nähtävillä kesäkuusta 2023 alkaen. Tavoitteena on, että siitä muodostuu alkukesän 2024 aikana suomalaista suihkumatkustajakonehistoriaa esittelevä matkailukohde ja tapahtumatila.